keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Vinkkejä uuden kameran ostoon

Ajattelin asettua aloittelijan/uuden kameran ostoa aattelevan nukkeharrastajan saappaisiin.
Itse kun aloitin nukkeilun, mulla oli jo järjestelmäkamera. Makron ostin 350e:llä joskus Rajalan Digiexpo tarjouksella (ovh sillon 450e). Onneksi en sillon harrastanut nukkeilua koska rahat ois menny varmaan nukkeihin, mutta nykyään hinnat on tullu alas kameroissakin. 

Ensimmäinen miete varmasti on, riittääkö kompaktikamera? Nukkekuvailuun ei tarvitse järkkäriä, digipokkari riittää myös kunhan ei mikään halvin. Esittelen teille Canonin hyviä digipokkareita ja aloittelijoiden/harrastelijoiden järkkäreitä. Miksi juuri aloittelijoiden järkkäreitä? Pro kuvaajien kamerat maksaa tonnista ylöspäin ja niissä ei oo automaattisia kuvaustila-asetuksia ollenkaan. Voisi sanoa että esittelen teille helppokäyttöisimmät mutta niistä löytyy myös ytyä.

CANON POWERSHOT SX150 BLACK

Tämä kaunokainen maksaa 180e. 

"12x optisella zoomilla varustetulla PowerShot SX150 IS -kameralla kuka tahansa voi ottaa hienoja 14,1 megapikselin kuvia ja HD-videoita. Smart Auto -valotusohjelman ja täysien käsisäätöjen ansiosta kamera mukautuu kaikentasoisten kuvaajien tarpeisiin."


Kuulostaako hyvältä? Halvinta ei kannata ostaa ja tämäkin on siinä rajalla onko tässä tarpeeksi ytyä mutta jos on hyvin pieni budjetti, osta tämä. Kameran ongelmana on huonompi kenno johon kuvat tallentuvat. Hyvää kamerassa on manuaaliset asetukset, vihjetoiminto joka opastaa kameran käytössä. Tämä on hyvä ensikamera ja reissukamera.

CANON POWERSHOT SX500 IS

Harrastajan kamera, halpaan 330e hintaan.

"Laadukkaalla 30x optisella zoomilla varustettu 16 megapikselin PowerShot SX500 IS on pieni ja helppokäyttöinen. Älykäs kuvanvakain takaa tarkat kuvat ja vakaat videot polttovälistä riippumatta."


Tämä on hyvin samankaltainen kamera kuin edellinen mutta tämä zoomaa pidemmälle ja enemmän megapikseleitä mutta sama kenno. Tämä kamera ei auta kuvaamaan. 
Hyvää kamerassa on täydet käsisäädöt, makrokuvaus 0cm etäisyydeltä. Jos koet olevasi harrastaja, tämä kamera vastaa enemmän tarpeisiisi ja on myös pitkäikäisempi harrastuskäytössä kuin edellinen kamera.

CANON POWERSHOT SX50 HS BLACK

Järkkäritasoinen pokkari aktiiviharrastajalle, 530e.

"Monipuolisella 50x ultrazoom-objektiivilla varustettu kamera kaukana olevien kohteiden telekuvaukseen. Älykäs kuvanvakain vähentää tärähtelyn vaikutuksia ja zoomin rajausapu helpottaa sommittelua. Laadukas objektiivi, manuaaliset tilat ja RAW-tallennus takaavat ammattitason kuvat."


Vain 12 megapikseliä mutta tässä on parempi kenno joka hyödyntää pikselit paremmin. Järkkäreissä on myös cmos kenno kuten tässä. Kamerassa on ominaisuus jonka avulla saat parempia kuvia vähässäkin valossa. Suosittelen kameraa niille aktiiviharrastajille jotka ajattelevat järkkärin kaikkine varusteineen tulevan liian kalliiksi mutta haluavat käyttöön järkkärin parhaat puolet.

Canon EOS 1100D

Hinta sisältää "kitti linssin" eli kit pakettina myytävän objektiivin, 380e.

"Edistyksellinen ja pienikokoinen Canon EOS 1100D sopii hyvin kuvaajan ensimmäiseksi digitaaliseksi järjestelmäkameraksi. Siirry digitaalisen järjestelmäkameran ja APS-C-kokoisen 12 megapikselin kuvakennon tarjoamaan kuvanlaatuun. 14-bittinen DIGIC 4-kuvaprosessori mahdollistaa jatkuvan kuvauksen ja tuottaa tarkat, laajan sävyasteikon kuvat."


Itselläni oli ensimmäinen järkkäri tämän edeltävä malli (EOS 1000D). Tämä on myös hyvä ensijärkkäri helppoine asetuksineen. 9 pisteen laaja-alainen automaattitarkennus tekee kuvista tarkkoja. Järkkärin ero pokkariin on objekteissa. Kamera itse on riisutumpi ja jos haluaa käyttää makroa, on ostettava eri objektiivi. Kannattaa kuitenkin testata kukka-asetuksen lähikuvausta onko riittävä itselle. Et varmasti tule toimeen pelkällä kameran mukana tulevalla objektiivilla koska se on halvin mahdollinen ja valovoimaisuus ei ole niin hyvä eli ei auta pimeessä ympäristössä luomaan valoisampia kuvia. Kuvien tummuuteen auttaa kuitenkin valotuksen säätö käsin. Kameran mukana tulevassa objektiivissa on kuvanvakain mutta suurimmassa osassa objektiivitarjonnasta kuvanvakainta ei ole.

Tässä pieni esittely kameroista. Suosittelen käyttämään itse vertailua Canonin sivulla jos kiinnostuitte tarkemmin. On harhaluulo että nukkekuvaukseen tarvii järkkäriä. Se että itse käytän järkkäriä, ei tarkoita etten voisi hankkia joskus hyvää digipokkaria esim miittikameraksi (jos olisin rikas, mitä en ole). 

Vanhakin järkkäri on hyvä, esimerkiksi EOS 400D. Järkkäri on siis pitkäikäisin koska kameran saa parannettua ostamalla laadukkaan uuden objektiivin. Järkkäriin saa menemään helposti 1000euroa eli Powershot SX50 HS on aika edullinen. eikä siihen lisäksi tarvitse kuin jalustan jos haluaa oikein terävät kuvat (pitkä valotusaika).

Toivottavasti tästä oli jotakin apua. Canon ei ole ainut kameramerkki joka on hyvä mutta otin sen esille koska eniten kokemusta ko. merkistä. Jos kysyttävää tarkemmin näistä tai muista kameroista, vastaan mielelläni :).

5 kommenttia:

  1. Kuvailen canon eos 500D:llä ylensä. Se on muutes tosihyvä kamera nwo

    Em-favoritecolor.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se on kyllä sopiva kaikenlaiseen käyttöön.

      Poista
  2. Mul ei oo rahaa, eikä vanhemmat suostu ostaa :(

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä!
    Tarvitsinkin juuri tälläistä postausta, koska nykyinen kamera
    vie kuvausinnon:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mukava kuulla että oli apua. Ajattelin tehdä vähän kaikenlaisia juttuja ja miksipä ei myös tämmöstä ja tuota objektiivi esittelyä :). Se kyllä tappaa kuvausinnon jos kokee olevansa parempi kuvaamaan mutta kamerassa ei oo tarpeeksi suorituskykyä ja laatua. Kannattaa mielummin ostaa vähän kalliimpi malli kuin ostaa parin vuoden päästä uutta kameraa. Vanhakin kamera voi olla hyvä jos ei oo ollu halvimmasta päästä.

      Poista