sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Naispelaaja: Ennakkoluulot tyttö- ja naispelaajia kohtaan

Koska oon nainen ja pelaaja, ajattelin kokeilla kirjoittaa ajatuksistani ja omista kokemuksistani. Tää ei sitten oo mitenkään yleistys vaan omasta päästäni kokemuksia kaivellut.

Tämä kuva kertoo paljon. Miksikö? Koska miehet ei kestä häviämistä naisille, naiset pelaa enempi rennosti mutta jos kunnolla lähetään pelaamaan meininki voi olla kuvan kaltainen :D. Oma veljeni muunmuassa kävi hyvin väkivaltaiseksi jo pienenä jos voitin, eli naisille kehittyy ns. tyyny hidastella oppimista pelin parissa. 

Millaiset pelit sitten kiinnostaa naisia? Ei ainakaan nämä lähinnä 6-7 vuotiaille suunnatut pelit www.girlgaming.com osoitteessa. Tyttöjen ilmeisesti ei odoteta pelaavan tuota vanhemmiksi :D.

Nyt tulee suuri paljastus: naiset pelaa samoja pelejä kuin miehet! Miten voi olla mahdollista :D. 

Minäkin oon pelannu Haloa mutta tuollaista hahmoa siinä ei oo, harmi.


Kingdom Hearts on monien naisten suosiossa, näistäkin pahiksista on tehty vaikka millaista fanservicea :D.

Final Fantasyt on myös monien mieleen, luulen tietäväni miksi. Kun katsoo vain kuvaa, huomaa että löytyy muitakin naishahmoja, eli ei oo ainoana miesporukassa. Värien käyttö rohkeeta, on pinkkiä, oranssia ja sinistä. Kukapa ei haluaisi pelastaa maailmaa ja silti säilyttää tyyliään :D. 

Aikoinaan oli jopa äänestys Mass Effect 3:sen default nais Shepardin ulkonäöstä. Mielestäni hyvää markkinointia naispelaajille ja tuoda perinteisempiä miesten pelejä enempi naisille esille.

Voisin oikeestaan sanoa että roolipelit on isoin ryhmä millaisia pelejä naiset pelaa, yllä esittelin vaan ne tunnetuimmat mutta kaikenlaisia on olemassa. Itse tykkään enempi Japanilaisista roolipeleistä koska niissä on värejä, hahmot hyvin suunniteltu ja tarina kiinnostava.

Pokemonissa tarina on enempi vain taustalla mutta silti sekin pelisarja on aina sydämessäni. Pokemonissa tulee hyvin esiin hallitsemisen tunne, voit valita remmiin 6 mieluiten eri tyyppistä mököä jotka sitten melkeen kidutetaan paremmiksi taistelemalla muita vastaan vaikka olisikin isommalla levelillä vastustaja. Voisi sanoa että Pokemonissa stragedia on isossa osassa pelikokemusta ja naisia kiehtoo kun pääsee käyttämään päätään miettiessä mikä olisikaan hyvä valinta tulityypin vastustajaa kohtaan. 

Naiset ehkä pelaa eri tyyppisiä pelejä kuin miehet mutta makuja on monia. Ei kaikki miehetkään tykkää räiskinnöistä vaan enempi tasoloikat iskee. Kun taas jotkut naiset pelaa kilpailullisesti wowia ja muita taitoa ja pitkäjänteisyyttä vaativia pelejä.

Naisilla valttikorttina on kärsivällisyys ja empaattisuus. Tarinasta saa ehkä enempi irti jos sitä seuraa tietynlaisella fiiliksellä ja uskaltaa eläytyä.

Okei, naiset peleissä on joskus myös objekteina. Löytyy vaikka autopelien kannesta joku pimu auton vierestä mutta ajaja on silti mies, tylsää :D. 

Dead or Alive Xtreme 2. Oon ehkä outo mutta mua ei haittaa tämmöset joissa pidetään hauskaa vaikka onhan tää enemmän miehille suunnattu :D. 

Tekken 6 pelihahmoja jotka naisia, robottityttö Alisa näyttäs ainakin puuttuvan. 

Tarvitsisitko sinä hänen apuaan vai hän sinun. Ennenvanhaan naiset peleissä oli lähinnä tämmösiä pelkääviä tyttöjä jotka oottaa pelastajaansa mutta ujokin voi iskeä todella lujaa!

Voisin laittaa vaikka kuinka paljon kuvia muistakin tappelupeleistä mutta tän blogauksen ei ookkaan tarkoitus esitellä kaikkia. Kun pelasin Soul Caliburia netissä, yllätyin miten monet käyttää naishahmoja. Blazblueta netissä suurinosa käytti mieshahmoja.

Tämän huomion voisi tulkita niin ettei oo häpeäksi pelata naishahmolla, oikeastaan seksikäs pelihahmo voi jopa hämätä vastustajaa ja sitten voittaa helpommin. Tai sitten miehiäkin kiinnostaa pelata naishahmolla koska sen taidot ei eroa mitenkään mieshahmosta, paitsi jos 6 tuntia pelaa niin katseleehan sitä mielummin naisen persettä kuin miehen :D.

Muistan joskus vielä 90 luvulla kun luokassa välitunnilla pelasin Pokemon Red:iä ja pojat olivat aina innoissaan kattomassa olan yli. Se oli sillon sitä aikaa kun naiset oli peleissä sivuhahmoja. Red:ssäkin pelattiin Ash:illa :D. Seuraavassa osassa sitten saikin valita ottaako pojan vai tytön. Se oli silloin hieno hetki koska en ollut aiemmin muissa peleissä valinnut pelihahmon sukupuolta. Oikeesti sillä ei oo väliä kumpi pelihahmo on jos se on vaan suunniteltu hyvin.

On myös monia pelejä joissa ei oo valinnanvaraa mutta muut asiat on tärkeämpiä. Esimerkiksi autopeleissä tärkeämpää valita mieleinen auto eikä sillä kuskilla oo mitään väliä kun sitä ei ees nää kun kypäräkin päässä :D. Rytmipeleissä kuten laulaminen ja soittaminen, sanoitusten ja muiden asioiden seuraaminen on tärkeempää. Casual pelit on tehty kaikille helpoiksi omaksua ;). 

Loppuun voisi sanoa: naispelihahmojen kehitys nukkavieruista päähahmoiksi joilla miehetkin haluu pelata on ollut nopeaa. Jos tätä lukee joku ei niin useesti pelaava, mieti mikä estää pelaamasta ja tulla kaapista ulos ja sanoa "minä oon naispelaaja/tyttöpelaaja" ja näyttää et osataan mekin :).

5 kommenttia:

  1. Mä en kyllä kauheasti räiskintäpelejä ja sellaisia pelaa mutta tuntuu kyllä kurjalta kun on nörtiksi haukuttu Minecraftin takia D: Minkäs sille voi kun kaikenlainen rakentaminen kiinnostaa : D

    VastaaPoista
  2. Alisa on ehdottomasti paras noista uusimmista Tekken-hahmoista heti Bobin rinnalla.

    VastaaPoista
  3. minäkin hehkutan alisaa tekkenissä, mutta toisena lempparina on heti tuo leo <3
    ( kolmantena lee <3 )
    itse pelaan kans paljolti roolipelejä, mut nyt on ollut taas vähän hiljaista pelirintamalla. viimeisimpänä pelasin trickster online:ssa.
    ( ellei pokemon pelejä gameboy advance sp:llä lasketa :'D )
    yleensä pelataan jotain mitä voimme pelata yhdessä kultani kanssa. mennään aina yhdessä tiiminä. minä olen yleensä puolustava / parantava hahmo, kun kultani on se loitsu / taistelija hahmo. tämän on siis ihan molempien oma päätös, ei ole kyse mistään " naiset parantaa, miehet pelaa " meiningistä.
    itse vihaan jostain kumman syystä final fantasy pelejä, kuten myös kingdom hearts:ia... ei vaan oo mun tyylisiä pelejä yhtään. makunsa kullakin :)

    VastaaPoista
  4. Itsekkin olen huomannut, että monet naiset ja tytöt pelaavat ihan samoja pelejä kuin miehet japojat. :D Itse ainakin tykkään Kingdom Heartsista ja Final Fantasysta sun muista peleistä. Ja siskoni rakastaa Tekkeniä(24/7 Tekkenistä puhumista jos itse pelaan Kingdom Heartsia, yritä siinä sitten keskittyä...:D) Ja kaverien ja veljen kautta kun on oppinut pelaamaan noita pelejä niin ei ne ns. tyttöjen pelit sitten jaksa kiinnostaa mitenkään. :D

    VastaaPoista
  5. Empaattisuus on kyllä ehdottomasti naisten vahvuuksia, ehkä siksi naiset usein pitävät roolipeleistä koska juonet. Kärsivällisyys sen sijaan, no, täytyy myöntää että olen ainoa äitini kanssa jotka eivät ole kärsivällisiä omassa piirissäni, mutta silti sanoisin sen olevan kuitenkin huonosti yleistettävissä. Kun pelissä on naishahmo tärkeämmässä roolissa, sanoisin että me naiset haluamme siltä kahta asiaa, vahvuutta ja seksikkyyttä. Nainen, jota miehet himoavat mutta joka ei tarvitse ketään rinnalleen, väittäisin että se on suht yleinen fantasia meille naisille. Mitä emme kaipaa ovat lussut akat jotka jäävät oikein odottamaan että vihollinen nappaa heidät kiristääkseen päähahmoa. Usein ajatellaan etteivät naiset pidä räiskinnästä mutta väittäisin että se johtuu enemmänkin siitä, että räiskintäpelien hahmot on ylisuurilla egoilla varustettuja lihaskimppuja, ja naissivuhahmot usein turhia. Lisää Lara Croftia, vähemman Sonicin Amya.

    VastaaPoista